Start nieuw seizoen 2020 - 2021

Vooreerst hopen wij als club dat elk clublid alsook dat elke sportieveling de voorbije corona-maanden gespaard is gebleven van enig COVID-leed bij familieleden, vrienden en dichte kennissenkringen en wensen wij ook iedereen veel sterkte toe in de nog komende maanden.

Behoudens nieuwe maatregelen, om de corona-crisis te bestrijden, geeft Shotokan Karateclub Zottegem op woensdag 2 september opnieuw het startschot van een nieuw karateseizoen. Zowel het clubbestuur als de trainers zijn ervan overtuigd dat elke sportieveling de voorbije maanden op zijn fysieke honger heeft moeten wachten maar dit zal weldra voorbij zijn bij de aanvang van het nieuwe seizoen. Verder zijn wij er tevens van overtuigd dat iedereen opgelucht is dat we die opgespaarde corona-kilo's eindelijk op een sportieve manier kunnen aanpakken.

Ook dit seizoen gaan de trainingen zoals gewoonlijk door op woensdag en vrijdag, in de Stedelijke sporthal de "Bevegemse Vijvers", waarbij de jeugd start om 18u00 tot 19u30, dewelke opgevolgd wordt door de volwassenen van 19u30 tot 21u00.

De maand september is tevens de uitgelezen kans voor nieuwkomers om deel te nemen aan de gratis initiatielessen (een 3 à 4-tal). Benodigdheden hiervoor zijn losse sportkledij (trainingsbroek + T-shirt), verder verloopt de training op blote voeten. Tijdens de trainingen wordt er gevraagd om juwelen (ringen, oorringen, armbanden, piercings, ook horloges,...) achterwege te laten, dit om kwetsures te vermijden.

Voor nieuwe jeugdleden wordt de startleeftijd op 8 jaar gehouden, dit omwille van de technische aspecten die bij karate aan bod komen. 

De uiterste inschrijvingsdatum voor nieuwe leden is 30/09, dit om de mogelijke trainingsachterstand in het begin van het seizoen tot een minimum te herleiden. Deze termijn is uiteraard niet van toepassing voor karateka's die wensen te transfereren of voor personen die reeds over een basis in karate beschikken.

Belangrijk => de op heden te volgen corona-maatregelen (Update Corona Sport Vlaanderen 31/08):

 • Sporten in georganiseerd verband is op heden toegelaten:
  • met contact (dit raden de vechtsportfederaties alsook wij persoonlijk nog ten strengste af => dus wij zullen de afstandsregels van minstens 1,5m toepassen => dus voorlopig geen kumite zoals voorheen, tenzij op een nodige en veilige afstand, bvb. reflextraining),
  • in een groep van maximum 50 personen,
  • als er steeds een meerderjarige verantwoordelijke aanwezig is,
  • als je je handen voor en na wast en het gemeenschappelijk sportmateriaal voor en na het sporten schoonmaakt (dus voorlopig geen gebruik van stootkussens of ander materiaal, dit veiligheids -en gemakkelijkheidshalve, wij zorgen wel dat er steeds ontsmettingsgel aanwezig zal zijn),
  • als je de nodige veiligheidsprotocollen volgt,
 • Mondmaskers zijn verplicht in openbare gebouwen voor de publiek toegankelijke delen of wanneer de afstand van 1,5m niet gerespecteerd kan worden. Dat betekent in een sporthal ook aan de inkom, gangen, toiletten, cafetaria wanneer je recht staat… (met name bij het binnenkomen en buitengaan van de dojo).
  • dit is niet van toepassing voor de jeugdleden jonger dan 12 jaar.

Update dd. 13 mei i.v.m. sporten tijdens Corona

Opnieuw werd er op de website van Sport Vlaanderen een update gepubliceerd i.v.m. sporten tijdens Corona:

"Beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad die gelden vanaf 18 mei.
Na de Nationale Veiligheidsraad van woensdag 13 mei maakte premier Wilmès nieuwe versoepelingen vanaf 18 mei bekend, ook om te sporten. Zo is het volgende toegestaan bovenop de eerder genomen beslissingen:

 • regelmatige trainingen en lessen in de buitenlucht, op voorwaarde dat:
  • die geen fysiek contact impliceren,
  • ze in georganiseerd verband plaatsvinden, d.w.z. enkel georganiseerd door een club of vereniging,
  • ze in een groep van maximum 20 personen, liefst altijd dezelfde, plaatsvinden,
  • er steeds een trainer of een meerderjarige toezichter aanwezig is, en
  • er steeds een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon kan worden gerespecteerd.
 • ritten te paard en dit enkel met het oog op het welzijn van het dier en met een maximum van drie ruiters

De volgende stap in het afbouwplan zal niet vóór 8 juni plaatsvinden."

Zolang deze voorwaarden gelden zijn karatetrainingen in clubverband nog steeds niet mogelijk.

Update Corona Sport Vlaanderen & Afbouw: opstart van fase 2 vanaf 18 mei

Update van de Corona-sportmaatregelen (t.e.m. 18 mei)

Op de website van Sport Vlaanderen werden volgende belangrijke elementen, m.b.t. (het) sporten tijdens Corona, bekend gemaakt:

"Vanaf 4 mei is er opnieuw meer sportbeoefening mogelijk, onder enkele duidelijke voorwaarden. De nationale Veiligheidsraad laat op advies van de GEES meer buitensport toe, met inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen in verband met afstand en hygiëne en met telkens maximaal 2 dezelfde sportievelingen die niet onder jouw dak wonen."

"Voorlopig blijven de kleedkamers, douches en kantines aan de sportaccommodaties gesloten." 

"Intussen wordt verder gewerkt aan een advies voor de Veiligheidsraad bij een mogelijke versoepeling vanaf 18 mei."

M.a.w. sporten waarbij er fysiek contact aanwezig is, dienen de mogelijke versoepeling af te wachten, dus tot nader order zijn er nog steeds geen trainingen mogelijk.

Update Corona Sport Vlaanderen & FAQ Info Coronavirus COVID-19

Verlenging Corona-maatregelen t.e.m. 3 mei

Omwille van de Coronacrisis werden de maatregels verlengd en dit alvast tot zondag 3 mei.

Dit houdt in dat de stedelijke infrastructuur (waaronder de sportzaal) van stad Zottegem gesloten blijft tot en met 3 mei.

Update corona/COVID-19 virus

Corona-update => alvast GEEN TRAINING meer t.e.m. 19 april

Aan al onze clubleden volgend belangrijke mededeling:

Na afsluit van het extra Schepencollege gisterenavond werd er beslist dat alle Zottegemse sportzalen vanaf morgen sluiten (en dit alvast t.e.m. 19 april), m.a.w. er zal vanavond geen training zijn en dit reeds tot voormelde datum.

Hierbij ook de link naar de website van Stad Zottegem betreffende de beslissing van het Schepencollege:

Extra Schepencollege dd. 12/03/2020

Hieronder tevens de link naar de website van VKF met de te volgen instructies voor de verschillende clubs:

www.vkf.be/nieuws/corona

Wij volgen de ontwikkelingen verder op en berichten jullie van zodra de trainingen opnieuw van start kunnen gaan.